GEEN WACHTLIJST, SNEL GEHOLPEN

VEEGBEWIJS VOOR VERZEKERING

GEEN VOORRIJKOSTEN

Creosoot verwijderen

Wij verwijderen creosoot uit uw schoorsteen!

Wat is creosoot?

Creosoot verwijderen? Creosoot is een veelvoorkomende oorzaak van schoorsteenbranden. Creosoot is een laag die aan de binnenkant van de schoorsteen zit. Deze teerachtige laas is zeer brandbaar.

Creosoot verwijderen is in de meeste gevallen geen gemakkelijke klus. Dit is een specialistische klus die uitgevoerd moet worden door een ervaren schoorsteenveger

Wanneer je goed stookt, zal de rook doorzichtig of wit zijn. Op het moment dat je ziet dat de rook grijs of zwart wordt, kan het zijn dat uw schoorsteen gereinigd moet worden.

Een schoorsteenveger kan tijdens het kuisen beoordelen of er sprake is van creosoot. Dit kan de veger zien doordat creosoot met vegen als samengeklonterde brokken naar beneden komt.

Heeft u te maken met creosoot? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Putten via 0341 201 882. Wij komen graag uw creosoot verwijderen.

Hoe ontstaat creosoot?

Wanneer het hout niet volledig verbrandt, kan er creosoot ontstaan. Vaak gebeurt dit wanneer het hout nog nat is of omdat er gestookt wordt met het verkeerde hout. Creosoot vormt zich wanneer de temperatuur van rookgassen in uw schoorsteen lager is dan 120 graden celsius.

Ook wanneer er een lek zit in het rookkanaal, wordt de kans op creosoot vergroot. Door het lek komt er veel koude lucht in uw haard of kachel. De temperatuur van de rookgassen zijn dan al snel lager dan 120 graden.

Omdat de haard of kachel niet warm genoeg zijn, blijven de roetdeeltjes sneller aan de binnenkant van de schoorsteen. Hierdoor kan er een dikke laag creosoot ontstaan.

Hoe kan ik de vorming van creosoot voorkomen?

Omdat creosoot ontstaat bij een onvolledige verbranding is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de temperatuur van rookgassen hoog is en blijft. Het aansteken van de haard of kachel op de Zwitserse methode kan hier aan bijdragen.

Om creosoot te voorkomen is het van belang dat u op een verantwoorde manier stookt. Dat wil zeggen dat u hout gebruikt dat geschikt is om mee stoken en dat het hout ook goed droog is.

Bent u op zoek naar een vakman om uw schoorsteen te vegen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Putten via 0341 201 882.

Hoe kan ik verantwoord stoken?

Om verantwoord te kunnen stoken is het belangrijk dat het vochtpercentage van het hout lager is dan 15%. U kunt daarom het beste hout gebruiken dat al enkele dagen gedroogd is. Een andere oplossing zou kunnen zijn dat u de haard of kachel aansteekt op de Zwitserse methode.

Om te zorgen voor een volledige verbranding is het van belang om goed heet te stoken. Een houtkachel of open haard moet goed aangevuld worden met hout zodat de temperatuur van rookgassen hoger dan 120 graden blijft.

Hier zijn ook nog een aantal tips waarmee u op een veilige manier kan stoken:

 • Laat uw toestel en schoorsteen installeren door een erkende installateur.
 • Laat uw schoorsteen minstens eenmaal per jaar vegen.
 • Stook alleen geschikte brandstoffen.
 • Stook niet bij mistig of windstil weer.

Welk hout is het meest geschikt om te stoken?

Wanneer u veilig wilt stoken, is het van belang dat u het juiste hout gebruikt. Maar welk hout is nou eigenlijk het meest geschikt?

Om efficiënt te stoken en optimaal warmte te genereren, raden wij aan om te beginnen met een zachte houtsoort zoals Naaldhout. Deze houtsoort is erg geschikt als aanmaakhout doordat het snel brandt en veel warmte af kan geven. Het hout geeft echter geen schone ontbranding doordat er veel deeltjes bij vrijkomen. Wanneer het vuur goed brandt kunt u daarom beter overstappen naar hardere houtsoorten.

Beuken- en eikenhout zijn harde houtsoorten en worden in Nederland het meest gebruikt als stookhout. Deze houtsoorten branden goed en kunnen veel warmte vasthouden. Dit zorgt ervoor dat u uw open haard of kachel goed op temperatuur kunt krijgen en houden.

Voor speksteenkachels is Elzenhout een veel gebruikte houtsoort. Deze houtsoort brandt sneller en geeft goed de warmte af. Het speksteen kan daardoor eerder beginnen met opwarmen. Het vuur heeft daarbij ook een mooie lichte kleur.

De volgende houtsoorten raden wij af om te gebruiken voor het stoken van uw haard of kachel:

 • vuren
 • grenen
 • kastanjehout
 • populierenhout
 • pallethout
 • behandeld hout (geteerd, geverfd, geïmpregneerd, multiplex, spaanplaat)

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Onze Schoorsteenvegerdiensten

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenveger

Bent u opzoek naar een schoorsteenveger in Putten? Neem direct contact op!

blurb-img-schoorsteenveger

Vogelnest verwijderen

Zit er een vogelnest in uw schoorsteen? Wij helpen u graag bij het verwijderen van het nest.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenbrand

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Laat uw schoorsteen dan regelmatig reinigen.

blurb-img-schoorsteenveger

Zelf schoorsteenvegen

Wilt u zelf uw schoorsteen vegen? Neem dan een kijkje op onze pagina over schoorsteenvegen.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteeninspectie

Wilt u een schoorsteeninspectie laten uitvoeren? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Putten.

blurb-img-schoorsteenveger

Creosoot verwijderen

Heeft u te maken met creosoot in uw schoorsteen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Putten.

Werkwijze Schoorsteenveger Putten

\

1.

Afspraak

Via telefoon/mail plannen we een afspraak.

\

2.

Vegen

Wij vegen uw schoorsteen/rookkanalen.

\

3.

Veilig stoken

U kunt weer veilig & verantwoord stoken.

Veelgestelde Vragen

Waarom moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Een reden waarom u uw schoorsteen moet laten vegen is voor de veiligheid van u en uw huisgenoten. Het risico op een schoorsteenbrand is vele malen kleiner bij een schone schoorsteen.

Daarnaast is een schone schoorsteen beter voor het milieu! Een schone schoorsteen stoot namelijk minder schadelijke stoffen uit.

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen vegen?
Dit hangt af van hoe vaak u gebruik maakt van uw schoorsteen. Gebruikt u de schoorsteen dagelijks? Dan raden wij u aan om uw schoorsteen minimaal twee keer per jaar te laten vegen. Op het moment u de schoorsteen niet dagelijks gebruikt, raden wij u aan dit minimaal één keer per jaar te doen.

Twijfelt u of u uw schoorsteen moet laten vegen? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Putten via 0341 201 882. Wij helpen u graag!

Wanneer moet ik de schoorsteenveger bellen?

U kunt uw schoorsteen het hele jaar door laten vegen. Houdt er rekening mee dat het een stuk drukker is aan het einde van het jaar! Maak daarom tijdig een afspraak. Het is ook mogelijk om uw schoorsteen in de zomer te laten vegen!

Hoe stook ik op een veilige en gezonde manier?

De manier van stoken heeft veel invloed op het vrijkomen van schadelijke stoffen. Een aantal tips om goed te stoken:

 • Een haard of kachel op gas is minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.
 • Laat uw toestel en schoorsteen installeren door een erkende installateur.
 • Laat uw schoorsteen minstens eenmaal per jaar vegen.
 • Stook alleen geschikte brandstoffen.
 • Stook niet bij mistig of windstil weer.
Kan de schoorsteenveger mijn schoorsteen inspecteren?
Ja, dat kan zeker. Tijdens een schoorsteen inspectie controleren wij uw schoorsteen onder andere op beschadigingen, losgeraakt steen of lood, scheuren in de bovenplaat en opstoppingen in het schoorsteenkanaal. Door deze problemen tijdig te signaleren, wordt grote schade voorkomen.

Wilt u een schoorsteen inspectie laten uitvoeren? Bel dan gerust met Schoorsteenveger Putten op 0341 201 882.

Is een haard of kachel slecht voor het milieu?
Dat is afhankelijk van uw haard of kachel. Tijdens het stoken van hout of andere vaste brandstoffen komen veel stoffen vrij, zowel binnen- als buitenshuis. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu, voor de gezondheid; ze kunnen leiden tot overlast voor omwonenden.

Om deze negatieve effecten zo klein mogelijk te houden, raden wij u aan goed na te denken over de brandstof van uw haard of kachel. Haarden en kachels op aardgas stoten relatief weinig schadelijke stoffen uit en is dus minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.

Hoe voorkom ik een schoorsteenbrand?
Een schoorsteenbrand is erg vervelend. De kans op een schoorsteenbrand is aanzienlijk kleiner wanneer een schoorsteen goed onderhouden wordt. Een schone schoorsteen kan niet in brand vliegen!

Laat uw schoorsteen daarom één of twee keer per jaar vegen door een ervaren schoorsteenveger. Een schoorsteenveger kijkt ook uit naar andere mankementen in of aan uw schoorsteen, zoals scheuren of lekken.

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Wij helpen u hier graag bij! Neem contact op met Schoorsteenveger Putten via 0341 201 882.

Kan ik zelf mijn schoorsteen vegen?

Dat is mogelijk. Echter heeft u, wanneer u uw schoorsteen laat vegen door een ervaren schoorsteenveger, wel de zekerheid dat dit op een goede manier gedaan is.

Daarnaast krijgt u van de schoorsteenveger een bewijs van vegen. Uw verzekeraar kan naar dit bewijs vragen op het moment dat u te maken krijgt met brand in uw haard, kachel of schoorsteen.

Wat doe ik als er zwarte rook uit mijn schoorsteen komt?
Zwarte rook uit een schoorsteen is een effect van slecht stoken. Donkere rook betekent een onvolledig verbrandingsproces. In veel gevallen zien we dat dit komt door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer of ongeschikt brandstof.

Witte of kleurloze rook betekent veelal dat het verbrandingsproces goed verloopt.

Ben ik verzekerd bij schoorsteenbrand?
In veruit de meeste gevallen wel. Sommige verzekeraars willen een bewijs van vegen zien. Wij raden u daarom aan het bewijs van de schoorsteenveger ten alle tijden te bewaren.

Wilt u zeker zijn dat u verzekerd bent bij schoorsteenbrand? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Putten via 0341 201 882.

Wat doe ik als er een vogelnest in mijn schoorsteen zit?
Op het moment dat er een nestje in uw schoorsteen zit, raden wij u aan de hulp in te schakelen van een ervaren schoorsteenveger.

U mag een vogelnest niet zomaar verwijderen. Wanneer de vogels in het broedseizoen zijn, dan moet u deze periode eerst wachten. Pas na afloop van het broedseizoen mag het vogelnest verwijdert worden. Dit staat beschreven in de Wet natuurbescherming.

Tarieven Schoorsteenvegen Putten

Houtkachel

 • inclusief arbeid en btw
 • geen voorrijkosten

78,-

Pelletkachel

88,-

Rieten dak

98,-

Klanten Zeggen

Schoorsteenveger Putten heeft bij mij mijn open haard en schoorsteen geveegd. Goede service tegen een schappelijke prijs!

Paul

uit Putten

Al jaren onze vaste schoorsteenveger. Wij zijn meer dan tevreden!

Bastiaan

uit Putten

Vanuit mijn haard kwam er rook de woonkamer in. Op zeer korte termijn had Schoorsteenveger Putten nog een plekje om onze rookkanalen te inspecteren. Na een inspectie bleek dat onze schoorsteen alleen geveegd moest worden. Fijn geholpen door de vriendelijke man.

Rianne

uit Putten

Twee keer per jaar komt er een schoorsteenveger van Schoorsteenveger Putten mijn rookkanalen vegen. Elke keer goed geregeld!

Karel

uit Putten

Onze Partners

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Call Now Button